fbpx

Τι είναι το Video Marketing ;

pexels-photo.jpg

Τι είναι το Video Marketing ;

Η διαφήμιση βίντεο είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους προσέγγισης κοινού στο διαδίκτυο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η διαφήμιση βίντεο θα κυριαρχήσει την επόμενη δεκαετία, γεγονός που υποδηλώνει ότι τώρα είναι μια ιδανική στιγμή για τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ να μάθουν περισσότερα σχετικά με αυτό και να διερευνήσουν πώς θα μπορούσε να βελτιώσει την απήχηση και τη συνολική αποτελεσματικότητα στις διαφημιστικές καμπάνιες.

Αν και το μάρκετινγκ με βίντεο κερδίζει δημοτικότητα, αυτό δεν το καθιστά εγγυημένη επιτυχία για τους διαφημιζόμενους. Τα αποτελέσματα μιας ιρλανδικής μελέτης έδειξαν ότι το 60% των ερωτηθέντων πίστευαν ότι υπήρχε υπερβολική διαφήμιση που σχετίζεται με πλατφόρμες βίντεο κατά παραγγελία. Επίσης, το 35% δήλωσε ότι απογοητεύτηκε με αυτές τις διαφημίσεις, επειδή τους εμπόδισε ο τρόπος δημιουργίας τους, να παρακολουθήσουν το περιεχόμενο που επιθυμούν.

Τα στατιστικά όπως αυτά δείχνουν, οι διαφημιζόμενοι πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην δημιουργία διαφημίσεων βίντεο που το κοινό θεωρεί ως πραγματικά ενδιαφέρουσες και σχετικές με τις προτιμήσεις του.

Η τοποθέτηση μιας διαφήμισης βίντεο έχει επίσης μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι ο στόχος είναι να κάνει το διαφημιστικό περιεχόμενο ελάχιστα ενοχλητικό, αρκετά ενδιαφέρον και εντυπωσιακό. Όλο και περισσότεροι διαφημιζόμενοι χρησιμοποιούν προηγμένες λύσεις όπως Outbrain SmartadsScrolltoWatch και Click για παρακολούθηση διαφημίσεων βίντεο, στις οποίες ο θεατής επιλέγειενεργά την παρακολούθηση και ανακτά τον έλεγχο της διαδικτυακής εμπειρίας που θέλει να έχει. Αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με την ενοχλητική φύση του βίντεο και φέρνει πολύ καλύτερα ποσοστά αποτελέσματος. Κάτι κερδίζεις – κάτι χάνεις. . . εσύ έχεις την επιλογή.

YouTube

Το YouTube είναι μία από τις πρώτες πλατφόρμες που προσέφεραν διαφημίσεις έξι δευτερολέπτων. Ωστόσο, από τα τέλη του 2015, η πιο δημοφιλής διάρκεια διαφήμισης βίντεο είναι 30 δευτερόλεπτα. Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι όταν πρόκειται για βίντεο, οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να δώσουν προσοχή και ενδιαφέρον για περισσότερο χρόνο παρακολούθησης.

Οι θεατές βίντεο στις κινητές συσκευές είναι περισσότεροι

Η έρευνα δείχνει ότι οι χρήστες smartphone είναι πιο πιθανό να παρακολουθούν διαφημίσεις βίντεο μεγάλης διάρκειας από αυτές που διαρκούν μόνο έξι δευτερόλεπτα. Μόλις παρακολουθήσουν για έξι δευτερόλεπτα, το 72% των χρηστών συνεχίζει να συμμετέχει. Επιπλέον, είναι αφοσιωμένοι στο βίντεο περισσότερο από εκείνους σε επιτραπέζιους υπολογιστές.

Ωστόσο, ακόμη και μεταξύ των χρηστών κινητής τηλεφωνίας, η προσοχή πέφτει απότομα μετά από 22 δευτερόλεπτα. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι οι έμποροι που δημιουργούν διαφημίσεις βίντεο για κινητά πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το μήκος με βάση τον τύπο επισκεψιμότητας που θέλουν να προσελκύσουν.

Τα κινούμενα σχέδια (animation) γίνονται πιο δημοφιλή

Ο στόχος κάθε διαφημιστικής καμπάνιας βίντεο είναι να διατηρήσει το ενδιαφέρον του θεατή. Οι εταιρείες μπορούν να επιτύχουν εντυπωσιασμό χρησιμοποιώντας κινούμενα σχέδια στις διαφημίσεις τους. Προσθήκες όπως κινούμενα σχέδια σε συνδυασμό με πλάνα πραγματικής ζωής και γραφικά που παρακολουθούνται από κίνηση μπορούν να κάνουν το περιεχόμενο ζωντανό και διασκεδαστικό.

Η κινούμενη εικόνα δίνει περισσότερες δυνατότητες στους διαφημιζόμενους για τη δημιουργία διαφόρων τύπων διαφημίσεων βίντεο, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι δύσκολες ή αδύνατες. Καθώς οι επαγγελματίες συνεχίζουν να μελετούν τις προτιμήσεις του κοινού, πιθανότατα θα συνειδητοποιήσουν τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία κινούμενων εικόνων μπορεί να κάνει το περιεχόμενο πιο ελκυστικό.

Display vs Video Advertising

Μια διαφήμιση προβολής (Display) είναι μια διαφήμιση επί πληρωμή που εμφανίζεται στον ψηφιακό χώρο, είτε πρόκειται για ιστότοπο, δίκτυο κοινωνικών μέσων (social media) ή εφαρμογή. Οι πρώτες ήταν οι διαφημίσεις banner σε ορθογώνιο σχήμα που εμφανίζονται στην κορυφή του κύριου περιεχομένου ενός ιστότοπου. Οι διαφημίσεις προβολής στοχεύουν στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας της επωνυμίας και της πρόθεσης αγοράς. Ωστόσο, η αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων είναι μόλις 0,05% σε όλες τις μορφές. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι κουράζονται τόσο πολύ από τις διαφημίσεις που δεν τις παρατηρούν πια.

Οι γνωστές ελλείψεις των διαφημίσεων προβολής ανάγκασαν τους διαφημιζόμενους να αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές λύσεις. Αυτή η αλλαγή οδήγησε στη χρήση διαφημίσεων βίντεο, οι οποίες είναι εξαιρετικές στο κοινό, για την αύξηση της ευαισθητοποίησης, της αφοσίωσης και των μετατροπών. Στην πραγματικότητα, το 72% των ανθρώπων προτιμούν το βίντεο από το κείμενο όταν μαθαίνουν για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Και σύμφωνα με το Forbes, ο μέσος χρήστης του διαδικτύου ξοδεύει 88% περισσότερο χρόνο σε μια ιστοσελίδα που έχει βίντεο, σε σύγκριση με έναν χωρίς. Σε μια μελέτη, η χρήση βίντεο σε μια σελίδα προορισμού αύξησε τις μετατροπές κατά 86%.

Πλεονεκτήματα των διαφημίσεων βίντεο


Το περιεχόμενο βίντεο τραβάει την προσοχή των θεατών και όταν οι άνθρωποι συντονίζονται, η αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας αυξάνεται. Το YouTube ανακοίνωσε πρόσφατα ευκαιρίες για τους διαφημιζόμενους να προβάλλουν τις διαφημίσεις βίντεο. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορούν να κάνουν συναρπαστικές διαφημίσεις βίντεο που τραβούν το ενδιαφέρον των θεατών. Το μόνο όριο είναι η φαντασία.

Επιπλέον, οι διαφημίσεις βίντεο μπορούν να κοινοποιηθούν (share), αυξάνοντας την προσέγγιση θεατών. Οι άνθρωποι μοιράζονται βίντεο που αγαπούν και οι περισσότερες πλατφόρμες ροής έχουν ενσωματωμένα κουμπιά κοινής χρήσης. Τα βίντεο μεταφέρουν πολλές πληροφορίες σε σύντομοχρονικό διάστημα. Αυτό το προνόμιο καθιστά τη διαφήμιση βίντεο ιδανική για την αφήγηση μιας ιστορίας. Μπορείτε να πειραματιστείτε με μουσική υπόκρουση, γωνίες κάμερας και διάλογο για να συνδεθείτε με το κοινό σας. Στη συνέχεια, είναι πιο πιθανό να θυμούνται αυτό που βλέπουν και ακόμα καλύτερα, να θυμούνται την επωνυμία σας.

Επιπλέον, μπορείτε να βελτιστοποιήσετε το βίντεο για κινητές συσκευές. Ως σημείο εκκίνησης, αυτό σημαίνει ότι η ομάδα μάρκετινγκ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το βίντεο παίζει ομαλά στις κινητές συσκευές και φαίνεται υπέροχο σε μικρές οθόνες. Λάβετε επίσης υπόψη τον προσανατολισμό του βίντεο. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα smartphone τους και τα κρατούν κάθετα. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν ένα άτομο θέλει να παρακολουθήσει ένα βίντεο που διαρκεί τουλάχιστον αρκετά λεπτά. Προσπαθήστε να φανταστείτε τι θα κάνουν οι άνθρωποι όταν συναντήσουν αρχικά τις μεθόδους διαφήμισης βίντεο και, στη συνέχεια, προσαρμόστε τη στρατηγικήδημιουργίας που ταιριάζει.

Γιατί πρέπει να συμπεριλάβετε τη διαφήμιση βίντεο στο μίγμα μάρκετινγκ

Κάνοντας το βίντεο μέρος της στρατηγικής σας, μπορείτε να αλληλεπιδράτε με είδη κοινού που αγνοούν διαφημίσεις με κείμενο και banner. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι διαφημιζόμενοι αυξάνουν τα χρήματα που ξοδεύουν για διαφημίσεις βίντεο. Εάν παραβλέψετε αυτήν την τάση, θα αντιμετωπίσετε ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

Το να κάνετε κάποιον να κάνει κλικ σε μια στατική διαφήμιση προβολής σημαίνει ότι θα τον εντυπωσιάσετε αρκετά με μια μοναδική ελκυστική εικόνα ή επικεφαλίδα. Η διαφήμιση βίντεο, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία που οι χρήστες ενδέχεται να θεωρούν συναφή ή ενδιαφέροντα. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα ελκυστικό τραγούδι, μια αστεία γραμμή έναρξης ή μια σχετική κατάσταση για να καθηλώσετε τους θεατές και να τους παροτρύνετε να παρακολουθήσουν ολόκληρη τη διαφήμιση.

Επίσης, η διαφήμιση με βίντεο σας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία να τοποθετήσετε το προϊόν ή την υπηρεσία σας, προσφέροντας κάτι συναρπαστικό ή βοηθώντας τους να βιώσουν τις υπηρεσίες σας με πιο διασκεδαστικό τρόπο. Δεδομένου ότι πολλές διαφημίσεις βίντεο αρχίζουν να παίζουν αυτόματαστο κύριο περιεχόμενο, δεν χρειάζεται απλώς να ελπίζετε ότι οι χρήστες θα κάνουν κλικ στο περιεχόμενο. Εκτίθενται σε αυτό κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας που λαμβάνει χώρα σε μια δραστηριότητα που επιλέγουν, όπως η παρακολούθηση του τελευταίου επεισοδίου ενός αστέρα του YouTube ή παιχνίδι για κινητά. Στη συνέχεια, με την προϋπόθεση ότι η διαφήμισή σας έχει απήχηση, θα μπορείτε να τους κρατήσετε αρκετά ενδιαφέρον για να προκαλέσετε μετατροπές.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το δίκτυο 5G θα κάνει τις διαφημίσεις βίντεο ακόμα πιο επωφελείς και αυτός είναι ένας άλλος λόγος για να προσθέσετε διαφημίσεις βάσει βίντεο στο μίγμα μάρκετινγκ σας τώρα. Εάν θέλετε μια προεπισκόπηση του τι θα είναι δυνατό με το 5G σχετικά με τις διαφημίσεις βίντεο, πάρτε το παράδειγμα της Verizon Media. Η εταιρεία δημιούργησε πρόσφατα ένα κινούμενο τέρας που ονομάζεται HypeZilla και έδειξε τον χαρακτήρα στους διαφημιστικούς πελάτες της. Έδειξε πώς ένας ηθοποιός που φορούσε κοστούμι κίνησης κινήθηκε ως HypeZilla σε πραγματικό χρόνο και μεταδόθηκε μέσω του Yahoo. Αυτό το παράδειγμα δείχνει πώς το 5G θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται για τη δημιουργία διαφημίσεων βίντεο.

Είστε έτοιμοι να προχωρήσετε και να αρχίσετε να αποκομίζετε τα οφέλη της διαφήμισης βίντεο; Κάντε το!