fbpx

Τι είναι η
Ψηφιακή Διαφήμιση;

Το ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing) αναφέρεται στη χρήση ψηφιακών καναλιών και εργαλείων για την προώθηση και την προβολή προϊόντων και υπηρεσιών.

Αυτό περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανάπτυξη της παρουσίας σας στο διαδίκτυο, την αύξηση της επίγνωσης του κοινού, την προσέλκυση πελατών και την προώθηση των πωλήσεων.

Ορισμένες κύριες στρατηγικές και τεχνικές ψηφιακού μάρκετινγκ περιλαμβάνουν:

  1. Ιστοσελίδα και βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης (SEO): Δημιουργήστε μια ιστοσελίδα που είναι ευανάγνωστη από τις μηχανές αναζήτησης και βελτιστοποιήστε το περιεχόμενο σας για να εμφανίζεται ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης των μηχανών αναζήτησης.

  2. Περιεχόμενο μάρκετινγκ: Δημιουργήστε υψηλής ποιότητας περιεχόμενο (άρθρα, ιστολόγια, βίντεο, παρουσιάσεις) που προσφέρει αξία στο κοινό σας και τον προβάλλει στον στόχο σας.

  3. Κοινωνικά δίκτυα: Χρησιμοποιήστε τα κοινωνικά δίκτυα για την ανάπτυξη της κοινότητάς σας, την προώθηση του περιεχομένου σας και την αλληλεπίδραση με το κοινό σας.

  4. Πληρωμένη διαφήμιση (Pay-per-click – PPC): Διαφημίστε το περιεχόμενό σας μέσω πληρωμένων διαφημίσεων σε πλατφόρμες όπως το Google Ads, το Facebook Ads και άλλες.

  5. Email Marketing: Χρησιμοποιήστε το email για να αποστείλετε ενημερωτικά δελτία, προσφορές και προωθήσεις στους συνδρομητές σας.

  6. Αναλυτικά εργαλεία: Χρησιμοποιήστε εργαλεία όπως το Google Analytics για να αναλύσετε την απόδοση της ιστοσελίδας σας, να κατανοήσετε το κοινό σας και να προσαρμόσετε τις στρατηγικές σας.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πτυχές του ψηφιακού μάρκετινγκ. Σημαντικό είναι να κατανοήσετε το κοινό σας, να ορίσετε τους στόχους σας και να προσαρμόσετε τις στρατηγικές σας ανάλογα. Επίσης, μπορεί να είναι χρήσιμο να επικοινωνήσετε με ειδικούς στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ για να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε μια αποτελεσματική στρατηγική για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα.

Παγκόσμιο εμπόριο και η ψηφιακή διαφήμιση

Σήμερα, οι επιχειρήσεις παγκοσμίως ξοδεύουν περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια για την ψηφιακή διαφήμιση κάθε χρόνο. Αυτός ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται λόγω της εντυπωσιακής απόδοσης επένδυσης (ROI) που δημιουργείται από ψηφιακές διαφημίσεις. Για εταιρείες που θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τη διαφημιστική σας στρατηγική στο διαδίκτυο.

Η ψηφιακή διαφήμιση

Η ψηφιακή διαφήμιση είναι μια στοχευμένη, βασισμένη σε δεδομένα στρατηγική διαφήμισης για την προσέγγιση των καταναλωτών σε κάθε στάδιο της αγοραστικής διοχέτευσης και τη μεταφορά τους από το ένα στάδιο της αγοράς διοχέτευσης στο επόμενο. Από την ευαισθητοποίηση έως την αγορά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφημίσεις ψηφιακών μέσων (και διαδικτυακά κανάλια διαφημίσεων όπως το Google) για να αυξήσετε τα έσοδα.

Πώς διαφέρει η ψηφιακή διαφήμιση από την παραδοσιακή διαφήμιση;

Εάν είστε εξοικειωμένοι με την παραδοσιακή διαφήμιση, η ψηφιακή διαφήμιση μοιράζεται μερικές ομοιότητες.

Όπως και η παραδοσιακή διαφήμιση, προωθεί την επιχείρησή σας, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας για να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητα της μάρκας, τις πωλήσεις και πολλά άλλα. Ωστόσο, χρησιμοποιεί ψηφιακά και όχι παραδοσιακά κανάλια. Αντί για διαφημιστικές πινακίδες και περιοδικά, οι διαφημίσεις σας εμφανίζονται στο Google, το Facebook, το YouTube και άλλα.

Η διαδικτυακή διαφήμιση συνοδεύεται επίσης από τεράστια ποσότητα δεδομένων. Για παράδειγμα, μπορείτε να παρακολουθείτε την απόδοση των καμπανιών σας σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, μπορείτε να μάθετε για τα δημογραφικά στοιχεία, τα ενδιαφέροντα και τις συνήθειες των ατόμων που βλέπουν και αλληλεπιδρούν με τις διαφημίσεις σας.

Ψηφιακή VS παραδοσιακής διαφήμισης

Συγκριτικά, η παραδοσιακή διαφήμιση παρέχει το ελάχιστο όσον αφορά τα δεδομένα. Δεν έχετε άμεση εικόνα για την απόδοση της καμπάνιας σας. Ένας πίνακας διαφημίσεων, για παράδειγμα, μπορεί να παρέχει στην ομάδα σας σχεδόν μηδενικά δεδομένα.

Γι ‘αυτό η ψηφιακή διαφήμιση μοιάζει συχνά με μια έξυπνη εναλλακτική λύση αντί της παραδοσιακής διαφήμισης.

4 τύποι ψηφιακών διαφημίσεων για την επιχείρησή σας

1. Search

Σήμερα, το 80% των αγοραστών ξεκινούν την έρευνα προϊόντων τους στο διαδίκτυο. Πολλοί πηγαίνουν στην αγαπημένη τους μηχανή αναζήτησης, όπως το Google, το Bing ή το Yahoo !, για να ξεκινήσουν. Με τη διαφήμιση αναζήτησης, η εταιρεία σας μπορεί να προωθήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας σε αυτές τις πλατφόρμες.

2. Video Display

Ένα σημαντικό ποσοστό χρηστών (90%, στην πραγματικότητα) παρακολουθούν βίντεο που τους βοηθά να λάβουν μια απόφαση αγοράς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προβολή γίνεται βασικό μέρος της ψηφιακής διαφήμισης. Όταν διαφημίζετε μέσω καναλιών προβολής, μπορείτε να ενσωματώσετε συναρπαστικές εικόνες και βίντεο στις διαφημίσεις σας.

Η ιδιοκτησία της Google για το YouTube είναι σημαντική, καθώς το 80% των ατόμων παραδέχονται ότι κάνουν εναλλαγή μεταξύ καναλιών αναζήτησης και βίντεο κατά την έρευνα ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία σας θα μπορούσε να προσεγγίσει χρήστες και στα δύο κεντρικά κανάλια.

3. Social media

Οι εταιρείες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την ψηφιακή διαφήμιση σε δίκτυα κοινωνικών μέσων, τα οποία περιλαμβάνουν:

Facebook
Instagram
LinkedIn
Twitter
Pinterest

Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η επιχείρησή σας μπορεί να δημιουργήσει διαφημίσεις με κείμενο, εικόνα και βίντεο. Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση της εταιρείας σας, προσπαθήστε να δημιουργήσετε διαφημίσεις βίντεο ή εικόνας, καθώς αυτές τείνουν να αποδίδουν καλύτερα από τις διαφημίσεις με κείμενο.

4. Influencer

Οι επιχειρήσεις που επενδύουν στη διαφήμιση κοινωνικών μέσων συνεργάζονται επίσης με influencers σε διάφορα δίκτυα κοινωνικών μέσων. Οι παράγοντες επιρροής έχουν τεράστια αξία επειδή έχουν την εμπιστοσύνη και το σεβασμό του κοινού-στόχου σας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να προτείνουν προϊόντα ή υπηρεσίες με επιτυχία.

Σε σύγκριση με άλλα ψηφιακά κανάλια διαφήμισης, οι επηρεαστές υιοθετούν ένα διαφορετικό μοντέλο τιμολόγησης. Για παράδειγμα, ένας επηρεαστής μπορεί να έχει ένα κατ ‘αποκοπή τέλος με βάση τον αριθμό των οπαδών του ή τα ποσοστά αφοσίωσης σε αναρτήσεις. Εναλλακτικά, ενδέχεται να χρεώσουν την επιχείρησή σας με την απόδοση των διαφημιστικών σας αναρτήσεων.

Πολλές εταιρείες προτιμούν τους παράγοντες επιρροής που χρεώνουν με βάση την αφοσίωση, μετά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μετά την αφοσίωση τείνει να παρέχει μια πιο ακριβή εικόνα του κοινού αυτού του επηρεαστή. Επιπλέον, θέλετε οι χρήστες να αλληλεπιδρούν με την καμπάνια σας, επειδή αυτό τους μετακινεί προς τις υπηρεσίες σας.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε την ψηφιακή διαφήμιση;

Οι εταιρείες χρησιμοποιούν ψηφιακή διαφήμιση για διάφορους λόγους, όπως:

Αύξηση της αναγνωρισιμότητας της επωνυμίας
Βελτίωση πωλήσεων προϊόντων
Δημιουργία κατάλληλων δυνητικών πελατών
Οδήγηση επαναλαμβανόμενων αγορών
Κι αλλα

Αυτό που παρακινεί τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν διαδικτυακή ψηφιακή διαφήμιση, ωστόσο, είναι η σειρά των πλεονεκτημάτων της. Όταν χρησιμοποιείτε ψηφιακή διαφήμιση, παρέχετε στην εταιρεία σας μια μετρήσιμη και οικονομικά αποδοτική στρατηγική που οδηγεί το είδος των αποτελεσμάτων που θέλετε.

Η ψηφιακή διαφήμιση δίνει άμεσα αποτελέσματα στην επιχείρηση;

Όταν η εταιρεία σας υιοθετήσει διαφημίσεις ψηφιακών μέσων, τότε θα μπορείτε να περιμένετε αποτελέσματα αμέσως.

Μόλις ξεκινήσετε τις καμπάνιες επί πληρωμή, μπορείτε να αρχίσετε να λαμβάνετε κλικ, παραγγελίες, τηλεφωνικές κλήσεις και άλλα. Μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε και να συσχετίζετε καθεμία από αυτές τις ενέργειες με τις καμπάνιες σας. Με αυτό το είδος παρακολούθησης, η εταιρεία σας μπορεί εύκολα να δει τον αντίκτυπο της ψηφιακής διαφήμισης στην επιχείρησή σας και την κατώτατη γραμμή της.

Συγκριτικά με το διαδικτυακό μάρκετινγκ (χωρίς χρέωση) μπορεί να διαρκέσει περισσότερο για να δείτε τα αποτελέσματα.

Εάν χρησιμοποιείτε μια στρατηγική, όπως το μάρκετινγκ περιεχομένου, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να δείτε αύξηση της επισκεψιμότητας, νέους δυνητικούς πελάτες ή αγορές προϊόντων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν στρατηγικές ψηφιακού μάρκετινγκ σε απόλυτο συντονισμό με τις διαδικτυακές διαφημίσεις.

Πώς λειτουργεί η διαδικτυακή ψηφιακή διαφήμιση;

Σε σύγκριση με την παραδοσιακή διαφήμιση, η διαδικτυακή ψηφιακή διαφήμιση λειτουργεί με ασυνήθιστο τρόπο.

Με την παραδοσιακή διαφήμιση, η επιχείρησή σας πληρώνει γενικά έναν πάροχο, όπως μια εταιρεία διαφημίσεων, εκ των προτέρων. Αυτό δεν συμβαίνει με την ψηφιακή διαφήμιση. Όταν χρησιμοποιείτε ψηφιακή διαφήμιση, πληρώνετε μόνο όταν ένας χρήστης ολοκληρώνει την επιθυμητή ενέργεια στη διαφήμισή σας.

Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε μια διαφημιστική καμπάνια με κόστος ανά κλικ (CPC) 2,00 ευρώ . Αυτό σημαίνει ότι είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε 2,00 ευρώ για κάθε κλικ στη διαφήμισή σας. Ενδέχεται, ωστόσο, να πληρώσετε λιγότερα, λόγω των αλγορίθμων δημοπρασίας διαφορετικών πλατφορμών, όπως το Google και το Facebook.

Εάν συνεργάζεστε με διαφημιστική εταιρεία, η διαδικασία πληρωμής είναι κάπως διαφορετική.

Καταβάλλετε μια προκαταβολή, για παράδειγμα, η οποία καλύπτει το κόστος ανάπτυξης και διαχείρισης της στρατηγικής σας. Η εταιρεία σας αφαιρεί επίσης μια καθορισμένη δαπάνη διαφήμισης, η οποία πληρώνει τις πλατφόρμες διαφημίσεων, όπως η Google, για την προβολή ή την διανομή των διαφημίσεών σας.

Όταν χρησιμοποιείτε ψηφιακή διαφήμιση, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε προηγμένες μεθόδους στόχευσης για να προσεγγίσετε το κοινό-στόχο σας. Αυτές οι δυνατότητες στόχευσης υπερβαίνουν τις δυνατότητες του παραδοσιακού μάρκετινγκ που αναγκάζει την επιχείρησή σας να στοχεύει άτομα εντός και εκτός της στοχευόμενης αγοράς σας.

Μερικές από τις πιο κοινές επιλογές στόχευσης στην ψηφιακή διαφήμιση περιλαμβάνουν:

Λέξεις-κλειδιά: Με τη στόχευση λέξεων-κλειδιών, μπορείτε να προσεγγίσετε άτομα που αναζητούν λέξεις-κλειδιά και φράσεις που σχετίζονται με την επιχείρησή σας. Για παράδειγμα, ένα ανθοπωλείο μπορεί να στοχεύει φράσεις όπως “ανθοπωλείο για γάμο”.
Ενδιαφέροντα: Με τη στόχευση ενδιαφέροντος, οι πλατφόρμες διαφήμισης όπως το Google Ads και το Facebook επιτρέπουν στην επιχείρησή σας να προσεγγίσει χρήστες που έχουν δήξει προηγούμενο ενδιαφέρον σχετικά με ένα προϊόν ή υπηρεσία. Για παράδειγμα, οι διαφημίσεις σας μπορούν να εμφανίζονται για αγοραστές που ενδιαφέρονται για πεζοπορία και κάμπινγκ.
Δημογραφικά στοιχεία: Με τη στόχευση βάσει δημογραφικών στοιχείων, μπορείτε να προσεγγίσετε τους καταναλωτές βάσει των δημογραφικών πληροφοριών τους, όπως η ηλικία, η τοποθεσία τους, ακόμη και η γονική τους κατάσταση. Ένας παιδότοπος μπορεί να στοχεύει γονείς ηλικίας μεταξύ 25-34 ετών, για παράδειγμα.
Επαναληπτικό μάρκετινγκ: Με το επαναληπτικό μάρκετινγκ, η επιχείρησή σας μπορεί να στοχεύσει χρήστες που επισκέφτηκαν τον ιστότοπό σας. Η διαφημιστική σας καμπάνια, για παράδειγμα, μπορεί να εμφανίζει διαφημίσεις σε άτομα που όχι μόνο κοίταξαν τη σελίδα υπηρεσιών σας, αλλά και αντιστοιχούν στα δημογραφικά στοιχεία της αγοράς-στόχου σας.
Όπως και η παραδοσιακή διαφήμιση, ωστόσο, η ψηφιακή διαφήμιση απαιτεί έρευνα και σχεδιασμό. Πριν ξεκινήσετε την καμπάνια σας, για παράδειγμα, πρέπει να καθορίσετε τους διαφημιστικούς σας στόχους, τη στρατηγική, τον προϋπολογισμό και πολλά άλλα.

8 μετρήσεις ψηφιακής διαφήμισης που πρέπει να γνωρίζετε

1. Click-through rate (CTR)

2. Reach

3. Impressions

4. Clicks

5. Cost-per-click (CPC)

6. Cost-per acquisition (CPA)

7. Conversions

8. Cost-per-thousand impressions (CPM)

Πόσο κοστίζει η διαδικτυακή ψηφιακή διαφήμιση;

Όπως και η παραδοσιακή διαφήμιση, η εταιρεία σας μπορεί να δαπανήσει όσο θέλετε για την ψηφιακή διαφήμιση.

Κατά μέσο όρο, ωστόσο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφιερώνουν από 9000 έως 10.000 ευρώ ανά μήνα για διαδικτυακές ψηφιακές διαφημίσεις. Αυτό σημαίνει ετήσια επένδυση 100.000 έως 120.000 ευρώ ετησίως. Όμως η επιχείρησή σας μπορεί να δαπανήσει περισσότερο ή λιγότερο, αυτό το ποσό μπορεί να χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς για την ομάδα σας.

Το μέλλον της ψηφιακής διαφήμισης και οι προκλήσεις

Ενώ η ψηφιακή διαφήμιση προσφέρει έναν αποδεδειγμένο τρόπο για την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας της επωνυμίας, τη δημιουργία επισκεψιμότητας ιστότοπων και την αύξηση των πωλήσεων, υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να λάβουν υπόψη οι εταιρείες. Η κατανόηση αυτών των αυξανόμενων τάσεων μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σας να αποδείξει τη στρατηγική σας για το 2021 και μετά.

Μερικοί παράγοντες που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν τα εξής:

Ad blockers

Χάρη στην κακή στόχευση και τις ανεπιθύμητες ψηφιακές διαφημίσεις, πολλά άτομα χρησιμοποιούν αποκλειστές διαφημίσεων τώρα. Δυστυχώς, αυτή η συμπεριφορά των καταναλωτών δυσκολεύει την εταιρεία σας να προσεγγίσει το κοινό σας με ψηφιακές διαφημίσεις. Μπορείτε, ωστόσο, να χρησιμοποιήσετε άλλες στρατηγικές για να συνδεθείτε με την αγορά-στόχο σας.

Οι τακτικές ψηφιακού μάρκετινγκ, όπως η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO), για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν την επιχείρησή σας να προσεγγίσει χρήστες μέσω οργανικών αποτελεσμάτων αναζήτησης. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το μάρκετινγκ περιεχομένου, σε συνεργασία με το SEO, για να αναπτύξετε περιεχόμενο που θέλει να διαβάσει και να μοιραστεί η αγορά-στόχος.

Παρόλο που κάποιο από το κοινό-στόχο σας χρησιμοποιεί προγράμματα αποκλεισμού διαφημίσεων, μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτήν την πρόκληση με αυτά τα 2 σπουδαία εργαλεία.

Κορεσμένες αγορές

Η συνολική παγκόσμια δαπάνη για διαφήμιση ψηφιακών μέσων υπερβαίνει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το είδος δαπανών μπορεί να οδηγήσει σε πολυσύχναστες πλατφόρμες διαφημίσεων, ειδικά στα κοινωνικά μέσα. Ως διαδικτυακός διαφημιζόμενος το 2021, να περιμένετε περισσότερο ανταγωνισμό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσετε τις διαδικτυακές διαφημίσεις.

Η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και έξυπνης στρατηγικής ψηφιακής διαφήμισης μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σας να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτό το μέσο. Εάν κάνετε καλύτερες, πιο εστιασμένες στο χρήστη διαφημίσεις από τους ανταγωνιστές σας, μπορείτε να κερδίσετε περισσότερα κλικ, μετατροπές και πωλήσεις.

Απόρρητο χρήστη

Το απόρρητο των χρηστών είναι μια αυξανόμενη ανησυχία, όπως αποδεικνύεται από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Είτε η εταιρεία σας δραστηριοποιείται εντός είτε εκτός ΕΕ, πρέπει να σκεφτείτε αυτήν την πρόκληση ψηφιακής διαφήμισης.

Ενώ επτά στους 10 καταναλωτές θέλουν εξατομικευμένες διαφημίσεις, πρέπει να ασκήσετε μετριοπάθεια.

Χρησιμοποιήστε ό, τι γνωρίζετε για τους χρήστες για να δημιουργήσετε στοχευμένες διαφημίσεις αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό στόχευσης. Για παράδειγμα, μπορείτε να περιορίσετε τις διαφημίσεις σε μια συγκεκριμένη περιοχή, δημογραφικό ή ενδιαφέρον σε σχέση με τη δημιουργία αντιγράφου διαφήμισης που αναφέρει την ακριβή τοποθεσία και τα ακριβή δημογραφικά στοιχεία του κοινού σας.

Αυτή η προσέγγιση κάνει την ψηφιακή σας διαφήμιση να είναι εξατομικευμένη αλλά όχι υπερβολικά προσαρμοσμένη στον χρήστη.

 

 

FROND MEDIA GROWTH DIGITAL SOLUTIONS

Dimitris Puntos

Web Dev - Digital Marketer

Scroll to Top