fbpx

Φωτογραφία

Έχετε νέα κάμερα; Εδώ είναι 5 γρήγοροι τρόποι λήψης υπέροχων φωτογραφιών με το φακό του κιτ σας

By Phil HallJames AbbottChris Rowlands 
Δεν χρειάζεστε ακριβό φακό για να τραβήξετε υπέροχες λήψεις

Αναρωτιέστε πώς να τραβήξετε υπέροχες φωτογραφίες με τη νέα σας κάμερα και τον φακό του κιτ; Είτε έχετε αγοράσει ένα DSLR είτε έχετε αποκτήσει ένα μοντέλο χωρίς καθρέφτες, δεν χρειάζεστε επιπλέον γυαλί για να ξεκινήσετε: ο συνδυασμένος φακός θα είναι αρκετά καλός για να τραβήξετε εξαιρετικές εικόνες απευθείας.

Από σταθερούς ρυθμούς εστίασης έως γυαλί τηλεφακού, η αγορά φακών είναι γεμάτη με επιλογές, αλλά ο φακός του κιτ freebie είναι αναμφισβήτητα ο πιο ευέλικτος από όλους – και υπάρχει μια καλή πιθανότητα να έχετε ήδη έναν.

Αυτοί οι φθηνοί αρχικοί φακοί έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις βασικές βάσεις για αρχάριους. Συνήθως προσφέρουν ένα αξιοπρεπές εύρος ζουμ, επιτρέποντάς σας να πειραματιστείτε με σχετικά ευρείες γωνίες, καθώς και φυσικά και μικρά εστιακά μήκη τηλεφακού, όλα χωρίς εναλλαγή φακών. Το τυπικό φάσμα DSLR είναι 18-55mm, ενώ οι επιλογές είναι πιο ποικίλες για εξοπλισμό χωρίς καθρέφτη – αν και τα 14-42mm και τα 16-50mm είναι τα πιο συνηθισμένα.

Future

Επειδή προορίζονται να είναι προσιτές all-rounders, οι φακοί κιτ είναι εγγενώς λιγότερο εξειδικευμένοι από το γυαλί premium. Με μέγιστα ανοίγματα που συνήθως περιορίζονται στα f / 3.5-5.6, για παράδειγμα, δεν μπορούν να αμφισβητήσουν το βάθος της απόδοσης πεδίου ενός πρωταρχικού φακού, ενώ μόνο μια ειδική επιλογή τηλεφακού θα σας επιτρέψει να είστε πραγματικά κοντά με την μακρινή και απρόσιτη άγρια ​​φύση.

Τούτου λεχθέντος, η ομορφιά του συνδυασμένου γυαλιού είναι η προσαρμοστικότητα του. Όπως δείχνουν οι ιδέες στην παρακάτω λίστα, οι φακοί κιτ σάς επιτρέπουν να δοκιμάσετε κάθε είδους τεχνικές φωτογραφίας χωρίς να ξοδέψετε ούτε μια δεκάρα. Από πορτραίτα έως τοπία έως δράση, το αρχικό γυαλί θα βοηθήσει τη φωτογραφία σας να μεγαλώσει – και αν βρείτε αυτό που σας αρέσει, μπορείτε μετά να επιλέξετε έναν ειδικό και premiun φακό αργότερα.

Έτσι, αν έχετ ένα σύνθετο χωρίς καθρέφτη ή ένα πακέτο εκκίνησης DSLR, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για ειδικούς και σύντομα θα ανακαλύψετε τις δυνατότητες του <<ταπεινού>> ομαδοποιημένου φακού.


1. Τραβήξτε τοπία σαν επαγγελματίας

Η φωτογραφία τοπίου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη και ο φακός του κιτ σας είναι ιδανικός για λήψη υπέροχων φωτογραφιών. Το μόνο που πρέπει να κάνετε για να ξεκινήσετε είναι να ρυθμίσετε το εστιακό μήκος στην ευρύτερη ρύθμιση. Αυτό θα σας δώσει ένα ευρύ οπτικό πεδίο. ιδανικό για λήψη σε μια ολόκληρη σκηνή.

Το επόμενο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να ρυθμίσετε την κάμερα σε λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος, η οποία γίνεται περιστρέφοντας τον επιλογέα λειτουργίας της κάμεράς σας σε Α (ή Av στις κάμερες Canon). Αυτό σας επιτρέπει να ελέγχετε το διάφραγμα και το βάθος πεδίου, ενώ η κάμερα ρυθμίζει αυτόματα την κατάλληλη ταχύτητα κλείστρου. Στη συνέχεια, ρυθμίστε το διάφραγμα στη ρύθμιση «sweet spot» του f / 11.

Το σωστό σημείο του φακού είναι το άνοιγμα στο οποίο ένας φακός παράγει την καλύτερη δυνατή ποιότητα και ευκρίνεια εικόνας και οι φακοί του κιτ αποδίδουν πολύ καλά σε αυτήν τη ρύθμιση ή γύρω από αυτό. Μπορείτε να δείτε μόνοι σας κάνοντας μια άλλη λήψη στο f / 22 – η εικόνα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα λίγο απαλή. Όσο για το ISO της κάμεράς σας, θέλετε να το διατηρήσετε όσο το δυνατόν χαμηλότερο – ιδανικά γύρω από το ISO100. Εάν πρόκειται να τραβήξετε f / 11 στο ISO100, είναι πιθανό να δείτε την ταχύτητα κλείστρου, οπότε για να αποφύγετε το κούνημα της κάμερας, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα τρίποδο για να διατηρήσετε τη φωτογραφική σας μηχανή σταθερή. Τώρα για να ορίσετε την εστίαση. Εάν χρησιμοποιείτε DSLR, αλλάξτε τη φωτογραφική μηχανή στη λειτουργία λήψης ζωντανής προβολής, οπότε αντί να χρησιμοποιείτε το σκόπευτρο χρησιμοποιείτε την πίσω οθόνη. Κάντε μεγέθυνση στην οθόνη LCD, ώστε να βλέπετε μια θέση που είναι το ένα τρίτο της απόστασης στη σκηνή και είτε μετακινήστε την περιοχή εστίασης πάνω από αυτήν, είτε πατήστε εστίαση (διατίθεται στις περισσότερες κάμερες). Κάντε ζουμ πίσω από την εικόνα στην οθόνη και ξεκινήστε τη λήψη – θα διαπιστώσετε ότι θα έχετε τις πιο ευκρινείς φωτογραφίες σας από ποτέ.


2. Κύριο φως με μεγάλες εκθέσεις

Οι εκτεταμένες εκθέσεις είναι ένας εύκολος τρόπος λήψης δυναμικών και δραματικών εικόνων και οι περισσότεροι φακοί κιτ μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Η τεχνική είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τις βασικές ρυθμίσεις και δυνατότητες της νέας σας κάμερας. Το πρώτο βήμα είναι να βρεθεί μια σταθερή βάση, γιατί κάθε κούνημα της κάμερας θα είναι εμφανές σε έκθεση αρκετών δευτερολέπτων. Το τρίποδο είναι ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε και χωρίς ένα. Από τοίχους σε πάγκους έως βιβλία, οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια θα λειτουργεί όσο είναι σταθερή. Χρησιμοποιήστε το χρονοδιακόπτη για να αποφύγετε την ταλάντωση από το δάχτυλό σας πατώντας το κλείστρο. Στη συνέχεια, μεταβείτε σε χειροκίνητη λειτουργία. Θέλετε να ισορροπήσετε το διάφραγμα, την ταχύτητα κλείστρου και το ISO για να έχετε μια ευκρινή μακρά έκθεση, η οποία θα ποικίλλει ανάλογα με τη σκηνή που τραβάτε.

Future

Οι εκτενείς εκθέσεις της ημέρας μπορούν να λειτουργήσουν καλά, επιτρέποντάς σας να θολώσετε την κίνηση – σκεφτείτε τις ομαλές θάλασσες και τα φανταστικά πλήθη – ή χρησιμοποιήστε στενότερα ανοίγματα για να αναδείξετε λεπτομέρειες στις λήψεις τοπίου. Οι περισσότεροι φακοί κιτ έχουν δυνατότητα f / 22, οι οποίοι μπορούν να μειώσουν ελαφρώς την ευκρίνεια αλλά λειτουργούν ως υποκατάστατο ενός φίλτρου ουδέτερης πυκνότητας. Διατηρήστε το ISO σας στα 100 και πειραματιστείτε για να βρείτε μια ταχύτητα κλείστρου που δεν εκτίθεται υπερβολικά.

Είναι το βράδυ όπου αυτή η τεχνική ζωντανεύει, ωστόσο, από αστέρια που ξεκινούν από τον ουρανό μέχρι ρεύματα προβολέων στην πόλη. Διατηρήστε το ISO όσο το δυνατόν χαμηλότερα για να αποφύγετε τον υπερβολικό κόκκο, αλλά αρκετά υψηλό για να κάνετε κάτι – το γλυκό σημείο είναι συνήθως περίπου 400 – ενώ το σωστό άνοιγμα πρέπει να συνδυάζει τη λεπτομέρεια με το φως. Ένα διάφραγμα f / 5.6 δεν είναι ποτέ κακό σημείο εκκίνησης.

Future

Η ταχύτητα κλείστρου εξαρτάται από την δική σας περίπτωση. Ένα αστικό τοπίο τη νύχτα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μόλις ένα δευτερόλεπτο ή δύο για να αναδείξει το zing σε πινακίδες νέον. Τα μονοπάτια των προβολέων μπορεί να χρειάζονται 15-20 δευτερόλεπτα, ενώ οι λόφοι που σκιαγραφούνται από αστέρια ενδέχεται να απαιτούν λεπτά – που σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε τη λειτουργία λαμπτήρα και διατηρείτε πατημένο το κλείστρο, είτε κολλώντας κάτι πάνω από το κουμπί είτε αγοράζοντας μια απομακρυσμένη απελευθέρωση.

Πειραματιστείτε με καδράρισμα, εστιακό μήκος και ταχύτητα κλείστρου. Μια ευρεία λήψη στα 18mm θα τονίσει την πρόοδο των αντικειμένων από το προσκήνιο στο φόντο, καθώς θα δείτε αν καταγράφετε κίνηση από μια γέφυρα. Οι μεγαλύτερες ταχύτητες κλείστρου σπάνια καταστρέφουν την εικόνα, αντί να ενισχύουν τη φωτεινότητα και τη λεπτομέρεια. Η δοκιμή και το λάθος είναι… μέρος της διασκέδασης.


3. Καταγράψτε την καθημερινή δράση που κινείται γρήγορα...

Δεν χρειάζεστε γιγαντιαίο γυαλί για να τραβήξετε φωτογραφίες. Με μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου και μερικούς ασκήσεις panning, ένας τυπικός φακός κιτ είναι απόλυτα ικανός να παγώσει την κίνηση με πολύ καλό αποτέλεσμα. Δεν χρειάζεστε αθλητική εκδήλωση για να βρείτε ένα θέμα: από σκύλους κατοικίδιων ζώων έως κυκλοφορία, υπάρχει μεγάλη κίνηση στην καθημερινή ζωή – και όσο πιο τακτική είναι, τόσο περισσότερο θα μπορείτε να τελειοποιήσετε την τεχνική σας.

Οι περισσότερες κάμερες έρχονται με μια προκαθορισμένη αθλητική λειτουργία, η οποία παρέχει ένα εύκολο σημείο εισόδου για ανυπόμονους φωτογράφους δράσης. Η κάμερα θα ρυθμίσει αυτόματα μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου για να παγώσει τη δράση, μαζί με ένα μεσαίο υψηλό ISO και ένα μεγάλο άνοιγμα για τη μεγιστοποίηση του διαθέσιμου φωτός. Χωρίς να αγγίξετε τις ρυθμίσεις, θα έχετε τη δυνατότητα να αισθανθείτε το χρονοδιάγραμμα καθώς ακολουθείτε ένα θέμα που κινείται γρήγορα. Ξεκινήστε να παρακολουθείτε τον στόχο σας προτού εισέλθει στο πλαίσιο και, στη συνέχεια, πιέστε τη σκανδάλη καθώς περνά. Αυτή είναι η λήψη στιγμιότυπων και η συνεχής απόδοση αυτόματης εστίασης ακόμη και μοντέλων DSLR σε επίπεδο βάσης.

(Image credit: Shutterstock / Christian Mueller)

Οι φακοί του κιτ τείνουν να έχουν μέγιστο εστιακό μήκος περίπου 55 mm. Αν και αυτό περιορίζει το πόσο κοντά μπορείτε να φτάσετε στη δράση, είναι πραγματικά χρήσιμο όταν μαθαίνετε τα ropes: μεγαλύτερα εστιακά μήκη τηλεφακού καθιστούν πιο δύσκολο να διατηρήσετε ένα κινούμενο θέμα στο πλαίσιο. Και δεδομένης της υψηλής ανάλυσης σύγχρονων αισθητήρων, μπορείτε πάντα να περνάτε το θέμα σας αργότερα. Μόλις νιώσετε άνετα με τα βασικά, περιστρέψτε τον επιλογέα στην προτεραιότητα κλείστρου για αυξημένο έλεγχο. Με τη βοήθεια του διαφράγματος, μπορείτε να πειραματιστείτε με την επίδραση της ταχύτητας κλείστρου στη θόλωση κίνησης.

Οι ταχύτητες κλείστρου των 1/2000 θα παγώσουν τη δράση, αν και θα χρειαστείτε φωτεινές συνθήκες για τα καλύτερα αποτελέσματα. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να κάνετε panning με χαμηλότερη ταχύτητα 1/800, για μια δυναμική εικόνα. Η θέση σας σε σχέση με το θέμα είναι επίσης σημαντική. Όσο πιο κοντά είστε, τόσο πιο γρήγορα θα χρειαστεί να μετακινηθείτε καθώς περνάει, δημιουργώντας μεγαλύτερη αίσθηση κίνησης. Ομοίως, ένα μικρότερο εστιακό μήκος μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της κίνησης που γεμίζει το πλαίσιο, το οποίο δημιουργεί ιδιαίτερα εντυπωσιακές εικόνες σε πολυσύχναστες αστικές ρυθμίσεις.

Δοκιμάστε να τραβήξετε το ίδιο θέμα από κοντά στα 18mm, και πάλι από τα 55mm και συγκρίνετε τα αποτελέσματα. Ο φακός του κιτ ή το σώμα της κάμερας είναι πιθανό να διαθέτει κάποια μορφή σταθεροποίησης εικόνας, η οποία μπορεί να συμβάλει στη μείωση της επίδρασης του κουνήματος καθώς περιστρέφετε – αν και για την ταχύτερη δράση, μπορείτε να προσθέσετε ένα μονόποδο στην τσάντα αξεσουάρ.


4. Φωτογραφήστε καλύτερα πορτρέτα

Όταν τραβάτε πορτρέτα με το φακό του κιτ σας, υπάρχει ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να βελτιώσετε άμεσα τις λήψεις σας. Γυρίστε το δακτύλιο ζουμ έως ότου ο φακός να έχει το μεγαλύτερο εστιακό μήκος, ο οποίος σε πολλούς φακούς του κιτ θα είναι 55 mm. Αυτό το εστιακό μήκος παρέχει μια άνετη απόσταση μεταξύ εσάς και του μοντέλου / θέματος και μειώνει τον κίνδυνο παραμόρφωσης των χαρακτηριστικών τους χρησιμοποιώντας εστιακό μήκος ευρείας γωνίας και πλησιάζοντας πολύ.

Αλλάξτε την κάμερά σας σε λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος, η οποία συνήθως αντιπροσωπεύεται από το A ή το Av στον επιλογέα λειτουργίας. Στη συνέχεια, ορίστε το διάφραγμα στο f / 5.6 επειδή αυτή είναι συνήθως η ρύθμιση μέγιστου διαφράγματος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν η κάμερα έχει μεγέθυνση στα 55 mm. Αυτό το διάφραγμα σε συνδυασμό με το εστιακό μήκος θα σας δώσει την καλύτερη πιθανότητα να θολώσετε το φόντο, ώστε να μην αποσπά την προσοχή. Τώρα το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τοποθετήσετε το μοντέλο σας λίγα μέτρα μπροστά από ένα απλό φόντο, όπως θάμνους, φράχτη ή τοίχο. Στη συνέχεια, μετακινώντας τη θέση αντί να κάνετε ζουμ για να πλαισιώσετε τη λήψη σας, μπορείτε να συνθέσετε την εικόνα σας και να ξεκινήσετε τη λήψη.


5. Πλησιάστε στον φυσικό κόσμο

Για να τραβήξετε υπέροχες λήψεις λουλουδιών και εντόμων, δεν χρειάζεστε έναν ειδικό φακό μακροεντολής ή άλλα εξειδικευμένα αξεσουάρ. Η ειλικρινής απάντηση εδώ είναι «όχι απαραίτητα». Ενώ ένας φακός κιτ από μόνος του δεν θα σας φέρει όλα αυτά κοντά στις λεπτομέρειες του φυσικού κόσμου, ένα απλό και φθηνό αξεσουάρ θα το μετατρέψει σε φακό μακροεντολής.

Οι δακτύλιοι αναστροφής έχουν μια βάση μπαγιονέτας φακού από τη μία πλευρά και ένα νήμα φίλτρου από την άλλη. Αυτό σας επιτρέπει να βιδώσετε τον δακτύλιο στο μπροστινό μέρος του φακού σας και, στη συνέχεια, να τον συνδέσετε στην κάμερα προς τα πίσω χρησιμοποιώντας τη βάση φακού στην άλλη πλευρά. Ένα από τα προβλήματα με τη χρήση ενός δακτυλίου αναστροφής με έναν φακό κιτ είναι ότι χωρίς να εκμεταλλευτείτε ένα απλό τέχνασμα ενώ ο φακός είναι τοποθετημένος προς τα πίσω, το άνοιγμα θα παραμείνει ανοιχτό και το βάθος πεδίου θα είναι απίστευτα ρηχό (δεν θα υπάρχει να εστιάζετε σε μεγάλο μέρος του θέματος).

Λοιπόν, πώς μπορείτε να το λειτουργήσετε με τη νέα σας κάμερα ; Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα δακτύλιο οπισθοπορείας με φακούς Canon kit ; Τοποθετήστε το φακό του κιτ στην κάμερα με τον κανονικό τρόπο, με το δακτύλιο οπισθοπορείας συνδεδεμένο στο μπροστινό μέρος και σε λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος ρυθμίστε το διάφραγμα στο f / 8. Τώρα κρατήστε πατημένο το κουμπί προεπισκόπησης βάθους πεδίου και κρατήστε το πατημένο ενώ πατάτε το κουμπί απελευθέρωσης φακού και περιστρέψτε το φακό για να τον αφαιρέσετε. Το διάφραγμα θα ρυθμιστεί τώρα στο f / 8 και μπορείτε να επανασυνδέσετε τον φακό στην κάμερα μέσω του δακτυλίου οπισθοπορείας. Αυτό το τέχνασμα μπορεί επίσης να λειτουργήσει για άλλες μάρκες κάμερας, αλλά όχι για φακούς κιτ Nikon.

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα δακτύλιο αναστροφής με φακούς Nikon kit ; Με ένα φακό κιτ Nikon απλώς συνδέστε το δακτύλιο οπισθοπορείας στο μπροστινό μέρος του φακού και συνδέστε το φακό προς τα πίσω χρησιμοποιώντας τη βάση μπαγιονέτ στον δακτύλιο οπισθοπορείας. Με το στοιχείο του πίσω φακού να βλέπει προς τα έξω θα δείτε έναν μηχανικό μοχλό – αυτό ελέγχει το διάφραγμα. Τώρα μετακινώντας το μοχλό και κρατώντας τον στη θέση του, γύρω από το κέντρο της διαδρομής του, θα έχετε ρυθμίσει το διάφραγμα σε περίπου f / 8.

Το μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να το κρατάτε στη θέση του κατά τη λήψη. Η ρύθμιση του εστιακού μήκους του φακού στα 18mm σάς επιτρέπει να εστιάζετε πιο κοντά στο θέμα για μια λήψη κοντά στη μακροεντολή. Ενώ τα 55mm θα σας επιτρέψουν να εστιάσετε περισσότερο σε κοντινή απόσταση, αλλά όχι σε λήψη μακροεντολών. Για να εστιάσετε, απλά μετακινήστε την κάμερα προς τα πίσω και προς τα εμπρός ελαφρώς, έως ότου η εικόνα φαίνεται ευκρινή στο σκόπευτρο.


Μια τελευταία λέξη για τους φακούς του κιτ

Το να πούμε ότι ο φακός του κιτ είναι ένα jack-of-all-trades και ο κύριος του καθόλου δεν είναι άδικο. Είναι ευέλικτα και δεν στοχεύουν σε έναν ή δύο συγκεκριμένους τύπους φωτογραφίας. Αλλά απλά παίρνοντας λίγο περισσότερο έλεγχο και σκεφτόμαστε τις ρυθμίσεις της κάμερας και του φακού που χρησιμοποιείτε, μπορεί να είναι ιδανικά για πολλά θέματα. Την επόμενη φορά που θα γυρίσετε δοκιμάστε τις τεχνικές που εξετάσαμε εδώ και είστε σίγουροι ότι θα δείτε μια άμεση βελτίωση στα τοπία, τα πορτρέτα, τη δράση και τη φωτογραφία από κοντά.


https://www.techradar.com/how-to/got-a-new-camera-here-are-5-quick-ways-to-take-great-photos-with-your-kit-lens

One Reply to “Φωτογραφία”

Πείτε μας την γνώμη σας

%d bloggers like this: